T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUŞ / HASKÖY - Hasköy Anadolu İmam Hatip Lisesi

Nİsan Ayı Değerler Eğitimi Konusu "ÇEVREYİ KORUMA VE SU KULLANIMI"

DEĞERLER EĞİTİMİ PROJESİ NİSAN AYININ DEĞERİ:

 

"ÇEVREYİ KORUMA VE SU KULLANIMI"

 

Çevre, insanoğlunun etrafında bulunan ve davranışlarını etkileyen her şeydir. Buna göre evimiz, sokağımız, yolumuz, bineğimiz, cami­miz ve yaşadığımız muhitin tamamı çevremiz sayılır. Aynı zamanda toprağımız, suyumuz ve teneffüs ettiğimiz hava da, çevremizin çok önemli birer parçasını oluşturur. İşte bunların tamamını korumak, temiz tutmak, bunları kirletici ve zarar verir hale getirici unsurlardan uzak tutmak, aynı zamanda dinimizin emridir.

 

 

Doğru kullanılmayan her şey zamanla bozulmaya, kirlenmeye, eskimeye ve yavaş yavaş yok olmaya mahkûmdur. Gelecek nesillere yeşil, sağlıklı, daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için kolları bugünden sıvamak gerekiyor. Yapılan araştırmalar ve ölçümler, küresel ısınmanın büyük ölçüde Sera gazlarının en önemlilerinden biri olan karbondioksit miktarındaki artışla ilişkili olduğunu ortaya koyuyor. Bu artışın en büyük sebebi sanayileşme ile birlikte karbondioksit (CO2) üretimiyle sonuçlanan insan faaliyetlerinin de artması. Bu artışa doğa gözle görülür bir şekilde tepki vermeye başladı. Atmosferdeki karbondioksit miktarındaki artışın önüne geçilmesi için karbondioksit üretimi ile sonuçlanan insan faaliyetlerinin azaltılması gerekiyor. Çevresel yıkımın önünü kesmek ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamak için bireysel olarak önlem alabilir, bugünü düzeltmekle kalmayıp gelecek nesillere temiz ve sağlıklı bir çevre bırakabilirsiniz. Evden ulaşıma birçok alanda alabileceğiniz tedbirlerle çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayabilirsiniz.

 

İlk iş olarak en çok kullanılan aydınlatma alanında önlem alabilirsiniz. Sürekli açıp kapatılan ya da tüm evin açık olan ışıkları elektrik faturanızı şişirmekle kalmayıp, doğaya da zarar veriyor. Bunu önlemek için boş odaların ve gereksiz olduğunu düşündüğünüz alanların ışıklarını kapatın. Ampul seçiminde tercihinizi tasarruf ampullerinden yana kullanarak da yılda 20 kg karbondioksit gazının atmosfere karışmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca su ısıtıcısı gibi elektrikli aletleri az su kullanarak çalıştırın.

 

Gereğinden fazla su kullanımı doğal kaynakların çok daha çabuk tüketilmesine neden oluyor. Bunu önlemek için mümkün olduğu kadar su tasarrufu yapmakta fayda var. İlk iş olarak banyodan başlayabilirsiniz. Uzun saatler banyo yapmak yerine duş alın. Böylece ortalama 200 litre yerine 70 litre su kullanmış olursunuz. Dişlerinizi fırçalarken, ellerinizi yıkarken suyu kullanmadığınız zaman musluğu kapalı tutun.

 

Temiz bir çevre için ayaklarınızı kuvvetlendirin. Mümkün oldukça yürüyün. Uzak mesafeler için toplu taşımaya yönelin. Böylece trafikteki araç sayısını azaltmış olacaksınız. Eğer araçla çıkmak zorundaysanız bakımını mutlaka zamanında yaptırın. Böylece yılda 450 bin tondan fazla karbondioksit üretimine engel olabilirsiniz.

 

Büyük nimetlerden ve hayatın en önemli can damarlarından olan ağaçların gelişigüzel kesilmesi, ormanların başta yangınlar ol­mak üzere çeşitli yollarla tahrip edilmesi, hayvanların gereksiz yere öldürülerek yok edilmesi, yere tükürülmesi, çöplerin gelişigüzel atılması, hava, su ve çevrenin kirletilmesi dinimizce yasak kılınmıştır. Buna uyulmadığı takdirde gele­cekte insanlık için beklenmedik felaketlerin ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.04.2021 - Güncelleme: 12.04.2021 09:17 - Görüntülenme: 421
  Beğen | 0  kişi beğendi