T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUŞ / HASKÖY - Hasköy Anadolu İmam Hatip Lisesi

Haberler

Nis

 Hasköy İlçe Müftümüz Rıdvan ÇELİK okulumuz öğrenci ve öğretmenlerine Çedes Programı kapsamında sohbette bulundu. Sohbetinde dini ve ahlaki değerler üzerinde durdu. Kendisine bu kıymetli sohbetinden dolayı teşekkür ederiz.

Nis

Bu hafta İslam ve Barış konulu vaazımız gerçekleştirdik.  

"Ey iman edenler! Hepiniz topluca barış ve güvenliğe (İslam'a) girin. Şeytanın adımlarını izlemeyin. Çünkü o, size apaçık bir düşmandır."  (Bakara, 2/208)

İslam barış dinidir. Yukarıdaki ayet-i kerimede de işaret edildiği üzere, İslam’ın bir anlamı da barıştır. Kur’an’a ve Peygamberimizin hadislerine baktığımız zaman savaşın istenmedik bir olay olduğunu, savaşa “meşru müdafaa” amacına yönelik olarak veya tedbir alma ve düşman hücumunu önceden öngörerek, tehlikeyi önlemeye matuf olarak izin verildiğini görürüz. Savaş bazen barışı korumak, terör faaliyetlerini önlemek, mazlumlara sahip çıkmak, ibadethaneleri korumak amacıyla zorunlu hâle gelir: 

"Ey iman edenler! Hepiniz topluca barış ve güvenliğe (İslam'a) girin. Şeytanın adımlarını izlemeyin. Çünkü o, size apaçık bir düşmandır."  (Bakara, 2/208)

 

İslam barış dinidir. Yukarıdaki ayet-i kerimede de işaret edildiği üzere, İslam’ın bir anlamı da barıştır. Kur’an’a ve Peygamberimizin hadislerine baktığımız zaman savaşın istenmedik bir olay olduğunu, savaşa “meşru müdafaa” amacına yönelik olarak veya tedbir alma ve düşman hücumunu önceden öngörerek, tehlikeyi önlemeye matuf olarak izin verildiğini görürüz. Savaş bazen barışı korumak, terör faaliyetlerini önlemek, mazlumlara sahip çıkmak, ibadethaneleri korumak amacıyla zorunlu hâle gelir:

“Onlar, haksız yere, sırf, Rabbimiz Allah’tır’ demelerinden dolayı yurtlarından çıkarılmış kimselerdir Eğer Allah’ın, insanların bir kısmını bir kısmıyla defetmesi olmasaydı, içlerinde Allah’ın adı çok anılan manastırlar, kiliseler, havralar ve mescitler muhakkak yerle bir edilirdi. Şüphesiz ki Allah kendi dinine yardım edene mutlaka yardım eder. Şüphesiz ki Allah çok kuvvetlidir, mutlak güç sahibidir.” (Hac 22/40) 

Nis

HEDEF YKS 2024 projesi kapsamında okulumuz 11. ve 12. sınıf öğrencilerimize seri deneme sınavları devam etmektedir. Bugün yapılan TYT sınavında öğrencilerimizin eksik konularının belirlenmesi amaçlanmıştır. Eylem planında belirtilen takvime uygun olarak deneme sınavlarımız devam edecektir.

Nis

 Çağlayan Cami İmam Hatibi Mustafa İLCİ okulumuz öğrenci ve öğretmenlerine Çedes Programı kapsamında sohbette bulundu. Sohbetinde dini ve ahlaki değerler üzerinde durdu. Kendisine bu kıymetli sohbetinden dolayı teşekkür ederiz.

Nis

 

  23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ nin açıldığı ve Türk Milletinin egemenliğini ilan ettiği tarihtir.                       

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1924’te 23 Nisan gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929 tarihinde Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiş ve bu tarihten itibaren 23 Nisan yurt sathında Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. Çocuklara armağan edilen tek evrensel bayram olma özelliği taşıyan 23 Nisan, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin onlara güveninin göstergesidir. Atatürk, dünya tarihinde çocuklara bayram armağan eden tek liderdir.  Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, gelecek nesillere verdiği önemi şu sözleriyle ifade etmektedir; “Küçük hanımlar, Küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.” Sözleriyle çocuklarımızın geleceğin umudu ve mimarı olduklarını belirtmiştir.   Sevgili çocuklar, kahraman milletimizin evlatları olarak, sizler ülkemizin yarınlarısınız. Geleceğimizi temsil eden değerli çocuklarımız, geçmişten aldığınız güçle milletimizin yarınlarını şekillendireceksiniz.   Bu bağlamda; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun kutlamanın gurur ve mutluğunun içerisinde olduğumuz bu günde,  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Okul panomuzu hazırlayan Şeyma AYTULUN Öğretmenimize ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.    

Nis

Okul bünyemiz de bulunan Ortaokul öğrencilerimize 2.Dönem konu kazanım genel dönem tarama denemelerini gerçekleştirdik.

Nis

8.Sınıflarımız için LGS'ye yönelik 6 ders özelinde 2.Dönem konu kazanım genel dönem tarama denemelerini gerçekleştirdik.

Mrt

Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden kurtuluş olan bir Ramazan ayına daha kavuşmanın huzurunu yaşamaktayız. 10 Mart 2024 Pazar günü ilk teravih namazını kılacak, 11 Mart 2024 Pazartesi günü ilk orucumuzu tutmuş olacağız inşallahYüce dinimiz İslam, müminlerin dayanışma içinde olmalarını ister. Başta zekat olmak üzere mali ibadetlerin en önemli hikmetlerinden birisi de budur. Dayanışma; bir topluluğu oluşturan fertlerin yardımlaşmaları, birbirlerine destek olmalarıdır. Geleneğimizde dayanışma; yardımlaşma, infak, kardeşlik, ülfet, cömertlik, ihsan gibi kavramları içine alan, vakıf kültürünün de oluşmasında öncü rol oynayan çok önemli bir değerdir. Ramazan ayı sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın pekiştiği, sevgi, saygı ve kardeşlik duygularının daha da güçlendiği, dini ve sosyal hayatımıza büyük etkisi olan kutlu bir zaman dilimidir. Bu ayın oruç ayı olmasının yanında; insanları doğru yola ileten ilâhî kelâm Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim'in indirildiği bir ay olması ve içinde "bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi"nin bulunması, bu ayın manevi değerini daha da artırmaktadır.

Yüce Allah Kur’an-ı Kerimde "Ramazan ayı; insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır..." buyururken, Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) de bu ayla ilgili olarak: "Bir kimse, inanarak ve sevabını sadece Allah'tan bekleyerek, Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır." buyurmuşlardır. Oruç ayı olan Ramazan ayı, birçok hikmeti içinde barındırır. İdrak etmekle manevi açıdan huzur bulduğumuz ve sevinç duyduğumuz bu ayda sayısız nimetlerin kıymetini hatırlıyor, geçici beşeri  duygulardan vazgeçip, Yüce Allah'ın emir buyurduğu oruç ibadeti ile sonsuza dek sürecek manevi hazlara ulaşmanın sırrına eriyoruz. Bu vesileyle panomuzu hazırlayan Feyzanur KANDEMİR'e ve öğrencilerine teşekkür ederiz veHayırlı Ramazanlar dileriz.

Mrt

Bu hafta gıybet, yalan ve haset konulu  vaazımız gerçekleştirdik. Dünyaya imtihan için gelen insanın görevi iman edip, salih ameller işleyerek iyi bir insan iyi bir Müslüman olmaktır. Dünya ve ahiret saadeti için yapılması gereken bir takım görevler olduğu gibi sakınılması gereken söz ve hallerde vardır. Sakınılması gereken kötü huylardan bir tanesi hasettir. . Ebû Hüreyre’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:  “...Bir insanın kalbinde iman ile haset bir arada bulunmaz.” (Nesâî, Cihâd, 8)  Mümine yakışmayan bir diğer kötü davranış gıybettir. Gıybet, sözlükte “uzaklaşmak, gözden kaybolmak, gizli kalmak” gibi anlamlara gelmekte olup, genel olarak “kötü sözlerle anma” manasında kullanımı yaygınlık kazanmıştır. Bir kimsenin gıyabında gerek onun şahsıyla ilgili maddî, bedenî, dünyevî veya manevi, ruhî, ahlâkî ve dinî kusurlarından söz edilmesi gerekse ailesi ve diğer yakınlarının kusurlarının anlatılması gıybet sayılmıştır. Peygamberimiz (s.a.s.), ashabına; "Gıybet nedir bilir misiniz?" diye sormuş, sahabe; "Allah ve Resûlü daha iyi bilir" cevabını vermişler, bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.s.); "Kardeşini onun hoşlanmadığı bir nitelik ile anmandır." diye tarif etmiştir. Kendisine, “Kardeşimde dediğim nitelik varsa, ne buyurursunuz?” denilmesi üzerine; “Eğer dediğin sıfat kardeşinde varsa, işte o zaman gıybet olur. Yoksa ona bühtan ve iftira etmiş olursun” (Müslim, Birr, 28).buyurmuştur.    Gıybeti dinlememek, gıybet edene müsaade etmemek, gıybet edilen ortamlardan uzak kalmak gerekir. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) aleyhinde gıybet edileni savunmanın faziletine dikkat çekmiştir: “Kim Müslüman kardeşinin ırzını korursa Allah da kıyamet gününde onun yüzünü cehennem ateşinden korur.” (Tirmizî, Birr ve sıla, 20) Rabbim dilimizi yalandan, iftiradan, gıybetten, kalbimizi hasetten tüm bedenimizi haramdan, fısk ve fücurdan, huzuruna kul hakkıyla çıkmaktan muhafaza eylesin. Bizi cennetine layık kullarından eylesin.

Mrt

Ortaokul öğrencilerimiz Badminton küçükler kategorisinde İl ikincisi olup okulumuzu bölge şampiyonasında temsil edeceklerdir. Öğrencilerimizi tebrik ederiz. Emeklerinde dolayı Maşallah AVÇİL öğretmenimize teşekkür ederiz.

Mrt

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenimiz Feyzanur KANDEMİR okulumuz Ortaokul kız öğrencilerine Mahremiyet Eğitimi verdi. Mahremiyet eğitimi çocuğun kendine ve diğerlerine yönelik özel alan farkındalığı kazanmasını sağlayan bir eğitim sürecidir. Öğrencilerimizin farkındalık kazanması adına emeği geçen öğretmenimize teşekkür ederiz.

Mrt

Bu hafta güzel ahlak'ın önemi üzerindeki vaazımız gerçekleştirdik. Güzel ahlak, bir kul olarak Allah’a karşı Müslümanlık görevini yerine getirmek isteyen herkesin mutlaka bilmesi gereken en önemli konular arasında yer alıyor. Çünkü Allah katında insanı insan yapan, onu “varlıkların en şereflisi” statüsüne eriştiren ve aslî cevheriyle tanışmasına vesile olan sahip olduğu güzel ahlaktır. Allah tarafından Müslümanlara farz kılınan ya da Peygamber Efendimiz tarafından İslam yolunda gösterilen her sünnet bir Müslüman için ne kadar önemli ise güzel ahlaka sahip olmak da bir o kadar önemlidir. Hiçbir dini inanç veyahut inanış İslamiyet kadar güzel ahlak konusuna önem vermemiştir. Hatta Peygamber Efendimiz bir hadisinde “ İslam, güzel ahlaktır.” buyurmuşlardır. Görüldüğü üzere güzel ahlak Peygamber Efendimiz tarafından İslam’a birebir karşılık bulacak kadar önemlidir. Güzel ahlak hem bu dünyanın hem de ahiret hayatının önemli anahtarlarından biridir. Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler ile Allah, kullarına güzel ahlak sahibi olmalarını emretmiştir. Güzel ahlak ise Allah’ın buyruklarını ve Peygamber Efendimizin sünnetlerini yerine getirerek sadece Allah için değil Allah’ın diğer kulları için de iyi olmak demektir. Bir insanın karşısındaki insana iyi davranması, hoşgörülü olması, insan olarak ona değer vermesi ya da merhamet etmesi hepsi güzel ahlaktandır.

Mrt

HEDEF YKS 2024 projesi kapsamında okulumuz 11. ve 12. sınıf öğrencilerimize seri deneme sınavları devam etmektedir. Bugün yapılan TYT sınavında öğrencilerimizin eksik konularının belirlenmesi amaçlanmıştır. Eylem planında belirtilen takvime uygun olarak deneme sınavlarımız devam edecektir.

Mrt

Bugün Türk Tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 107. yıldönümü kutlamakta ve vatanımız için canlarını seve seve feda eden kahraman şehitlerimizi anmaktayız.

Çanakkale Zaferi dünyanın en güçlü ordularının dönemin en modern silahlarıyla vatanımızı parçalamak için saldırdığında göğsü iman dolu milletimizin ayağa kalkıp düşmana karşı omuz omuza topyekûn mücadele etmesinin tezahürüdür. 18 Mart Zaferi Çanakkale’nin geçilemeyeceğinin, Türk milletinin esir edilemeyeceğinin, Türk vatanının parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gündür. 18 Mart Çanakkale Zaferi bir milletin yeniden uyandığı, küllerinden yeniden doğduğu, birlik ve beraberlik ruhunu anıtlaştırdığı bir gündür.

Çanakkale Zaferi büyük Türk ulusuna Atatürk gibi dahi bir lideri hediye etmiştir. Anafartalar kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir.” sözünü Çanakkale Savaşı’nda söylemiştir. Milletimizin Çanakkale’de verdiği kahraman mücadelenin ve kazandığı zaferin anahtarı Atatürk’ün bu sözünde saklıdır.

Okul panomuzu hazırlayan Türkçe Öğretmenimiz Zeynep MENTEŞ'e teşekkür ederiz.

Mrt

Her cuma olduğu gibi geçen hafta cuma günü de okulumuz öğrencileri Yusuf YILMAZ öğretmenimizin eşliğinde Azıklı Köyü'nde İmamlık ve Müezzinlik tatbikatını gerçekleştirdi.